Se realizează una din priorităţile acceptate de cetăţeni

  • 7 Martie 2016, 03:26
  • Vizualizări: 1048
Se realizează una din  priorităţile acceptate de cetăţeni

Iluminarea străzilor este una din prioritățile administrației publice locale din oraşul Șoldănești pentru anul curent. Cu asta au fost de acord și locuitorii orașului care au participat recent la prima rundă de consultări publice organizată de săptămânalul CUVÂNTUL în parteneriat cu Primăria Şoldăneşti.

La scurt timp de la consultări, în teritoriu au şi început lucrările de montare a 200 de felinare pe câteva străzi şi stradele din centrul oraşului.

 

Acum câţiva ani, presa locală relata despre mai multe cazuri de jafuri înre-gistrate în Şoldăneşti pe timp de noapte. Făptaşul ataca mai ales femeile pe străzile întunecoase ale oraşului, fapt care a provocat o stare de panică în comunitate. Locuitorii puneau o parte din vină pe seama primăriei, pentru că străzile orașului nu erau iluminate. Situaţia se complica mai ales toamna și iarna, când se întunecă devreme. Atacatorul își pândea victimele și le agresa când acestea erau singure și neajutorate. Din cauza leziunilor corporale, o femeie a ajuns pe patul de spital. Pe lângă trauma cranio-cerebrală, victimei i-au fost furaţi vreo două mii de lei.

Încă pe atunci, localnicii solicitau administrației publice locale să ilumineze străzile pentru a se deplasa fără impedimente şi în siguranţă. Au urmat şi alte infracţiuni de acest fel, iar problema a fost abordată de nenumărate ori și la ședințele Consiliului Raional. Dar din lipsă de mijloace financiare, iluminarea stradală era amânată.

Acum visul șoldăneștenilor poate să devină realitate. Asta, graţie unui proiect, elaborat de un grup de specialiști în frunte cu Ion Cuculescu, primarul orașului.

După cum am fost informați la Regia „Apă Şoldăneşti”, care gestionează proiectul și în grija cui este deservirea rețelei de iluminare stradală, primăria orașului a depus proiectul la USAID în octombrie anul trecut. Tot atunci, finanţatorul a acceptat cererea şoldăneştenilor şi le-a oferit peste 600 de mii de lei pentru a implementa proiectul dat. Primăria oraşului a contribuit cu circa 130 de mii de lei. 

Valentin Sofroni, managerul întreprinderii "Regia Apă Şoldăneşti” menționează că, potrivit calculelor specialiștilor, pentru iluminarea sectorului indicat va fi necesar un volum de energie electrică de 5 ori mai mic decât cel de care aveau nevoie până acum. Potrivit datelor ofe-rite la primărie, până acum, lunar, pentru iluminarea orașului erau alocaţi în medie circa 30 de mii de lei.

Conform proiectului în derulare, cele 200 de felinare vor fi montate pe străzile 31 August, Mihai Eminescu, Victoriei și Păcii. Valentin Sofroni spune, că scopul propus prin acest proiect a fost de a ilumina străzile pe care se află principalele obiective de menire social-culturală. Între acestea sunt grădiniţele de copii, căminul de cultură, biserica, inspectoratul de poliție, spitalul şi liceele din localitate. 

Administraţia publică locală intenționează să continue lucrările, astfel ca tot oraşul să fie iluminat. Pentru asta se caută noi investiţii. Totodată, în alte regiuni ale oraşului vor fi utilizate şi felinarele vechi, care încă nu s-au uzat complet.

 

Publicaţia a fost finanţată de către Ambasada Britanică la Chişinău prin Fondul pentru Buna Guvernare. Responsabilitatea pentru conţinutul acestor publicaţii aparţine autorilor, şi nu neapărat reflectă poziţia Guvernului Britanic.
Victor Sofroni