Incidentul de la Cuizăuca rămâne învăluit de mister

  • 19 Martie 2016, 04:29
  • Vizualizări: 1338
Incidentul de la Cuizăuca rămâne învăluit de mister

În articolul „De la matineu direct în secţia de reanimare, din nou la şcoală şi apoi iar în spital”, publicat în numărul precedent, am relatat despre un caz repetat de intoxicare cu o substanţă chimică a unui grup mare de elevi de la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Cuizăuca, raionul Rezina. Faptul cum au derulat lucrurile, reacţiile diferitor servicii de stat, dar şi ale autorităţilor de diferite ranguri, cu demisii şi căderi de capete,  ne-au impus să revenim la temă.

În imagine: Comisia raională formată prin dispoziţia preşedintei raionului s-a întrunit într-o şedinţă de lucru în incinta LT ”Ion Creangă”.

 

 

Cartea de vizită a liceului

Aşadar, instituţia de referinţă este dislocată în clădirea fostei şcoli medii din s. Cuizăuca, dată în ex-ploatare acum 35 de ani. Aici sunt săli de clasă spaţioase şi luminoase, sală pentru sport şi festivităţi, coridoare largi, laboratoare etc. Potrivit dnei Ecaterina Pădureţ, directoare-interimară, acum liceul este frecventat de 266 de elevi, dintre care 174 sunt din clasele V-XII. Corpul didactic este format din 22 de pedagogi şi 18 lucrători tehnici. Liceul dispune de cămin, unde sunt cazaţi elevii din satele vecine: Buşăuca, Otac, Cogâlniceni, Horodişte.

Dna Pădureţ s-a arătat îngrijorată de impactul negativ al celor întâmplate asupra procesului de instruire a elevilor. La cele trei zile pierdute săptămâna trecută s-ar putea adăuga încă vreo 5-7 după ce lecţiile iarăşi au fost suspendate. „Probabil, va trebui să recuperăm aceste ore în zilele de sâmbătă”, a menţionat dna Pădureţ.

 

Cazul în viziunea reprezentanţilor instituţiilor oficiale

Cronologic, situaţiua a evoluat în felul următor:

3 martie 2016. O elevă din clasa a VIII-a întâmplător ar fi scăpat în coridor o fiolă cu insecticidul Bi-58, chiar în faţa uşii de la sala de festivităţi, unde avea loc un matineu consacrat zilei de 8 Martie. În această zi mai întâi 2, apoi încă 12 elevi au fost internaţi la Spitalul Raional Rezina cu simptome de intoxicare. După mai multe consultări cu specialiştii de la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău, aceştia au fost transferaţi pentru tratament la instituţia dată.

4 martie. Încă 6 elevi, acuzând dureri de burtă şi de cap, au fost internaţi la spitalul din Rezina şi apoi transportaţi la Institutul Mamei şi Copilului.

4-8 martie. Incidentul a fost examinat la faţa locului de către specialiştii Centrului Sănătate Publică şi Secţiei Situaţii Excepţionale Rezina, care au prescris administraţiei liceului să întreprindă măsuri de dezactivare a consecinţelor insecticidului prin aerisirea excesivă a sălilor de clasă.

7 martie. Cei 20 de elevi internaţi la Chişinău au fost externaţi în stare satisfăcătoare.

9 martie. După o vacanţă de 5 zile, toţi elevii au revenit la liceu. Pe la ora 17 în Spitalul Raional, cu aceleaşi simptome de intoxicare,  au fost internaţi deja 34 de elevi, dintre care 22 de copii au acuzat dureri primare. Alţi doi copii au fost internaţi la Spitalul din Orhei.

Ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, a semnat un ordin prin care l-a demis pe medicul-șef al Centrului de Sănătate Publică Rezina, Ion Cheptene, pe motiv că acesta ar fi permis ca liceul să-şi reia activitatea într-o perioadă de timp prea scurtă, cabinetele nefiind supuse tuturor măsurilor de expertiză, aerisire și dezinfectare, dar și fără a avea o autorizație de la Centrul de Sănătate Publică din Rezina.

10 martie. Dimineaţă preşedinta raionului Eleonora Graur a convocat  şedinţa comisiei situaţii excepţionale, cu participarea directorilor şi lucrătorilor medicali din instituţiile de învăţământ preuniversitar din raion. Lidia Lazari, şefa Direcţiei Învăţământ, Tineret şi Sport a informat asistenţa despre incidentul de la Cuizăuca şi a dat citire unui ordin al Direcţiei, prin care atenţiona administraţiile instituţiilor asupra unor acţiuni de supraveghere a cazurilor de pătrundere în şcoli a diferitor chimicale, care prezintă pericol pentru sănătatea şi viaţa copiilor.

Dorin Volociuc, şeful Serviciului Protecţie Civilă al Secţiei Situaţii Excepţionale Rezina a menţionat la acea întrunire: ”Cauza incidentului de la LT ”Ion Creangă” din Cuizăuca încă nu-i clară, ea se stabileşte de către Centrul Naţional de Sănătate Publică”.

Prim-ministrul Pavel Filip a cerut Procuraturii Generale să demareze acțiuni de urmărire penală în cazul  intoxicării repetate cu insecticid a zeci de elevi din satul Cuizăuca, raionul Rezina.

Directoarea Liceului „Ion Creangă” Raisa Teut și-a dat demisia.

11 martie. Procuratura raionului Rezina a anunţat că a declanşat un proces penal pe cazul intoxicării cu insecticide în liceul din satul Cuizăuca. În cadrul procesului vor fi investigate acţiunile factorilor de decizie ai liceului şi Centrului de Sănătate Publică Rezina, care nu ar fi întreprins măsurile corespunzătoare pentru înlăturarea consecinţelor răspândirii accidentale în instituţia şcolară a substanţei toxice, se menţiona într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale. De asemenea, ar fi admis revenirea prematură a elevilor la lecţii, drept consecinţă, au fost spitalizaţi 36 de elevi cu diagnoza „intoxicaţie cu insecticid”.

La Centrul de Sănătate Publică din Rezina a parvenit o circulară de la Centrul Naţional de Sănătate Publică, în care se constata că în lavajele colectate de pe podeaua şi pereţii coridorului din Liceul „Ion Creangă” din satul Cuizăuca, au fost depistate concentraţii sporite de insecticid de tip Bi-58, care a şi provocat intoxicarea elevilor. 

Printr-o dispoziţie a preşedintei raionului Eleonora  Graur a fost formată o comisie în frunte cu vicepreşedintele raionului Arcadie Muşinschi, împuternicită să supravegheze situaţia sanitar-epidemică de la LT “Ion Creangă”. În componenţa comisiei au fost incluşi colaboratori ai aparatului preşedintei, instituţiilor medicale, Direcţiei Învăţământ, Direcţiei Siguranţa Alimentelor şi Secţiei Situaţii Excepţionale, administraţiei satului Cuizăuca. Această comisie urmează să supravegheze şi să aprecieze starea sănătăţii elevilor intoxicaţi, să stabilească cauzele şi condiţiile intoxicaţiei elevilor, să preîntâmpine incidente similare în alte instituţii etc.

Din fondul de rezervă al Consiliului Raional Rezina au fost alocaţi 84 de mii de lei pentru acordarea de ajutoare materiale părinţilor elevilor intoxicaţi în vederea acoperirii cheltuielilor suportate pentru tratament, iar Lidia Lazari urmează să asigure gratuit în perioada vacanţei de vară toţi copiii care au avut de suferit cu bilete în taberele de odihnă.

12 martie. Comisia raională formată prin dispoziţia preşedintei raionului s-a întrunit într-o şedinţă de lucru în incinta LT ”Ion Creangă”. Mihail Stoian, medic la Centrul de Sănătate Publică Rezina, a relatat despre măsurile de igienizare prescrise de Centrul Naţional de Sănătate Publică.

În replică, Ecaterina Pădureţ, directoarea-interimară a liceului a precizat, că în perioada 4-8 martie de două ori pe zi au fost spălate cu apă curată podelele din coridoare şi sălile de clasă, de dimineaţă şi până seara toate ferestrele au fost larg deschise pentru aerisirea încăperilor.

Potrivit lui Ghenadie Moiseenco, şeful Secţiei Situaţii Excepţionale Rezina, sistemul ingineresc de ventilare a imobilului nu funcţionează, pentru că a fost blocat în procesul schimbării acoperişului (!?). S-a decis ca până la 14 martie să fie elaborate devizul de cheltuieli pentru asigurarea funcţionării normale a sistemului de ventilare a încăperilor. Tot în ziua de 14 martie să fie organizate lucrări de igienizare a localului liceului sub supravegherea specialiştilor de la Secţia Situaţii Excepţionale Rezina.Iar miercuri specialiştii Centrului Naţional de Sănătate Publică urmau să colecteze probe de aer şi lavaje pentru noi analize de laborator.

 

Misterioasa fiolă Bi-58

Apropo, toată lumea declară că nu au văzut fiola cu insecticidul Bi-58, despre care acum vorbeşte întreaga republica şi că ar fi ştiut de ea doar eleva din satul Otac, cea care a adus-o la şcoală şi mătuşa ei (din Râbniţa) care i-ar fi dat-o.

Mai multă lume se îndoieşte că o fiolă de 5 ml de acest insecticid ar fi produs atâtea probleme. Ion Ţurcan, primarul satului Cuizăuca, specialist în agricultură a spus, că acest preparat este utilizat pe larg în protecţia plantelor, dar prima dată se confruntă cu asemenea efecte. Dumnealui bănuieşte că în cazul dat la mijloc ar fi “altceva”.

De aceeaşi părere este şi Ion Tcaci, şeful Direcţiei raionale Siguranţa Alimentelor, care a menţionat că preparatul dat se comercializează liber în magazinele specializate şi până acum nu au fost înregistrate cazuri similare.

Şi Gheorghe Mihu, agronom, care mulţi ani a fost implicat în îngrijirea plantaţiilor multianuale a declarat, că “aşa ceva nu poate fi”.

 

Satul ştie mai multe amănunte?

În şedinţa din 12 martie, Vitalie Cuiban, şef-adjunct al Inspectoratului de Poliţie Rezina, solicitat să verse lumină asupra cauzelor incidentului, a spus doar că se desfăşoară ancheta penală, examinându-se versiunile “circulaţia nepermisă a substanţelor toxice” şi “neglijenţa în serviciu”.

Locuitori din sat însă afirmă că misterioasa mătuşă care a transmis fiola locuieşte în or. Râbniţa; că mama fetiţei nu cunoaşte nimic despre cele întâmplate; că preparatul din fiolă ar fi fost de o concentraţie maximală; cineva a spus chiar că se ştie şi magazinul de unde a fost procurată fiola.

 

"Directoarea nu poartă nicio vină"

Am discutat despre cazul dat şi cu mai mulţi părinţi. Tatiana C., 32 de ani, mamă a doi elevi ne-a spus, că părinţii sunt foarte speriaţi de cele întâmplate. Alţi părinţi s-au arătat nemulţumiţi de acţiunile şefilor de la Rezina, Orhei, Chişinău, care “vin, dau indicaţii şi pleacă”. Au trecut atâtea zile, dar nimeni nu s-a clarificat cu adevărat referitor la cauzele incidentului şi persoanele vinovate, spun oamenii, întrebând: pentru ce a fost concediată directoarea Raisa Teut?

“Noi suntem martori cum directoarea, împreună cu dereticătoarele şi alţi lucrători, toate aceste zile au spălat podelele şi au aerisit încăperile, îndeplinind întocmai indicaţiile specialiştilor, dar tot ea a fost făcută vinovată".

La replica noastră că dna Teut nu a fost concediată, dar singură a depus cerere, oamenii au răspuns: “Ştim noi cum se depun cererile la noi”.

Şi un grup de profesoare,  cu care am stat de vorbă, au spus că directoarea Raisa Teut toate aceste zile s-a aflat la datorie, a făcut tot ce a depins de ea pentru ameliorarea situaţiei şi a suferit fără vină.

 

Ion Perciun