Ce aşteptări au cetăţenii de la protestele din PMAN

  • 19 Septembrie 2015, 10:20
  • Vizualizări: 798
Ce aşteptări au cetăţenii  de la protestele din PMAN

Duminică, 13 septembrie, Piaţa Marii Adunări Naţionale din nou a fost inundată de cetăţeni veniţi în capitală din toate colţurile ţării pentru a-şi spune păsul şi a susţine revendicările înaintate conducerii ţării de către Platforma DA. Printre cei care şi-au instalat corturi în "orăşelul Demnităţii şi Adevărului" erau şi persoane din raioanele Orhei, Rezina, Teleneşti, Şoldăneşti, Râbniţa.

S.Ş., originar din Rezina, mi-a spus că în piaţă sunt în total vreo 300 de corturi. Am întâlnit şi câţiva consăteni din Pripiceni-Răzeşi, stabiliţi în capitală. Un vechi prieten de şcoală constata, că în piaţă, dar şi în întreaga ţară s-a stabilit o atmosferă de dispreţ total faţă de hoţii şi hoţia din structurile de stat şi că este "nespus de satisfăcut că vede Moldova vie şi trează".

Alt protestatar din raionul Rezina l-a susţinut, opinând că partidele politice aflate la putere s-au discreditat total şi susţinerea lor din partea cetăţenilor scade pe zi ce trece. "Sunt necesare noi formaţiuni politice de factură cu adevărat europeană, fapt care ar duce la încetarea discuţiilor şi contradicţiilor pe motive naţionale şi unio-niste". Un al treilea pământean interlocutor a fost de părerea: "Acum, aici, în Piaţă, se creează premisele de constituire a unei noi comunităţi, în care fiecare cetăţean, indiferent de naţionalitate etc., etc., va purta răspundere faţă de statalitatea ţării, dar şi va avea dispreţ pentru corupţie şi consecinţele ei".

Către cei adunaţi s-au adresat oameni de artă, tineri martiri de la 7 aprilie 2007, reprezentanţi ai diferitor organizaţii neguvernamentale şi ai combatanţilor de la Nistru, generali, care au lansat lozinca "Poliţia e cu noi!". Protestatarii îi susţineau cu aplauze şi ovaţii, dar şi cu sloganele "Tâlharii la puşcărie!", "Noi suntem poporul" etc.

Cum apreciază situaţia şi ce schimbări îşi doresc cei veniţi în PMAN? Iată câteva orinii.

 

Serghei Bagrin, consilier raional de Rezina: "Regret că nu am participat şi la mitingul din 6 septembrie - eram peste hotare. Aflându-mă azi în PMAN, mă bucur că cetăţenii s-au trezit, că revolta populară este în ascensiune or, cum îmi spuneau nişte protestatari, a ajuns cuţitul la os, mai departe ne aşteaptă dispariţia ca stat, ca popor. Mi-aş dori ca protestele să continue până la victorie, dar paşnic, iar guvernanţii să demisioneze benevol; tâlharii care au săvârşit "jaful secolului" să-şi primească pedeapsa, iar banii furaţi să fie întorşi în economia naţională. Vreau să accentuez curajul şi jertfa cetăţenilor noştri, care au rupt din bugetul familiilor pentru a se deplasa la mitinguri, care stau permanent în piaţă, care susţin flacăra protestelor prin donaţii. Aştept când şi guvernanţii din raionul Rezina nu vor mai putea spune că fac ce vor, pentru că organele de resort "sunt ale lor şi nu se tem", când nu va mai fi posibil ca la putere să vină oameni fără soveste, necărturari, iresponsabili şi corupţi", a spus Serghei Bagrin.

 

Victor Cibotari, antreprenor, or. Rezina: Am participat la toate protestele organizate de platforma DA în PMAN. Însă nu pot fi de acord cu toate cerinţele înaintate de platformă. Alegerile anticipate, în opnia mea, nu vor aduce nimic bun ţării, deoarece Comisia Eelectorală Centrală se mai află în mâinile mafioţilor. Televiziunea publică e condusă tot de ei şi, în caz de alegeri anticipate, prioritate vor avea aceleaşi partide care ne conduc astazi, care au la mână 80% din mass-media. Demiterea preşedintelui mut tot nu poate schimba nimic, după cum acesta nu hotărăşte nimic nici azi. Sper că guvernanţii vor fi capabili să renunţe la careva facilităţi şi să cedeze cerinţelor protestatarilor referitor la demisiile procurorului general, guvernatorului Băncii Naţionale, CNA. Mă bucură faptul că încetul cu încetul lumea alungă frica din sine şi spune lucrurilor pe nume. Dar oricum sunt încă puţini. Cel mai mult n-aş vrea ca peste 2-3 ani să venim la o altă Mare Adunare Naţională şi să cerem demisia celor care stau în fruntea Platformei.

 

I.Popa, originar din raionul Rezina: "Nici în ruptul capului nu sunt de acord cu statutul de protestatar: conform Constituţiei, suveranul Republicii Moldova este poporul, iar suveranul nu poate fi protestatar. Poporul este acela care decide şi obligă. Astăzi cetăţenii R.Moldova au ordonat "Demisia!" şi dacă preşedintele Timofti şi prim-ministrul Streleţ nu îndeplinesc ordinul, atunci dânşii să fie protestatari".

 

Stepanida Druţă, antreprenoare, Rezina: Când populaţia îşi pierde tot mai mult speranţa în viitorul acestei ţări, s-au găsit persoane, care au izbutit să adune mii de oameni în centrul Capitalei, pentru a cere şi a spera că vom izbuti să schimbăm situaţia în bine. Am văzut în ochii protestatarilor dezgust vizavi de situaţia în care se află ţara noastră la acest moment şi dispreţ faţă de cei care o guvernează, pe care i-au ales, sperând că aceştea vor face viaţa omului simplu mai uşoară. Noi nu trebuie să aşteptăm ca cineva să ne dea bani (pe care va trebui să-i întoarcem cu dobândă!), noi trebuie să-i impunem pe cei care ne-au furat să întoarcă miliardul! Să nu aşteptăm că cineva ne va face viaţa mai bună, dar să susţinem Platforma civică "Demnitate şi Adevăr", să facem ceva şi în localităţile noastre, căci "caracatiţa furatului şi a nelegiuirilor s-a extins în toate raioanele prin reprezentanţii celor de la putere", vorba unui protestatar din PMAN.

Ar trebui pretutindeni să fie organizate discuţii publice vizavi de situaţia din ţară, să cerem celor aleşi socoteală pentru banii cheltuiţi/risipiţi/sustraşi. La Rezina comunitatea şi contribuabilii să întrebe autorităţile cum s-au plătit 120 mii lei pentru nişte gazoane pe care nu a răsărit un fir de iarbă, să aprecieze construcţia unui havuz care ne-a costat 600 mii lei. Avem aşteptări mari vizavi de aceste proteste, dar trebuie şi noi în teritorii să fim activi, să scoatem la iveală nelegiuirile şi numai atunci cestea se vor împuţina.

 

Iacob Cazacu-Istrati, istoric, poet, publicist, Vadul-Leca, raionul Teleneşti: Cred că ceea ce se întâmplă în PMAN este un scenariu bine gândit, cu mesaj anti-Unire. Platforma DA, iniţial concepută ca mandatară a societăţii civile, s-a jucat cu sentimentele cetăţenilor nemulţumiţi de guvernare, apoi a declarat că intenţionează să devină partid politic! Eu nu văd că Platforma ar avea un plan de măsuri concrete privind ieşirea ţării din criză, nici lideri care ar face-o. Cu guvernarea era necesar de demarat un dialog, dar reprezentanţii protestatarilor nu au dorit acest lucru. Mai trezeşte dubii şi faptul, că în fruntea acestei Platforme nu este un lider adevărat. S-a vorbit despre Maia Sandu, dar doamna, care într-adevăr ar demara reforme radicale în toate direcţiile şi domeniile: economic, social, politic, cultural, deocamdată încă nu a apărut între protestatari. Cred că, dacă platforma DA ar declanșa alegeri anticipate, am putea să ajungem la covata spartă.

 

Valeriu Covaș, avocat, Orhei: Toate au mers aparent bine până duminica trecută, când Platforma civică ”Dreptate și Adevăr” a adunat în PMAN câteva zeci de mii de cetățeni disperaţi de cea ce se întâmplă în ţară și era firesc să li se propună pași fermi, raționali pentru depășirea crizei, dar cei care au ieşit în scenă nu au spus nimic nou. Am impresia că Platforma Da a repetat revendicările de la 2009 propuse de către liderii AIE-1. Colac peste pupăză au mai răsunat mesaje anti-unire, au fost bruscați tineri care apăruseră în piață cu tricoloruri românești. Toate acestea m-au făcut să cred că protestele sunt pur și simplu deturnate. Într-un fel mi s-a părut emblematică apariția pe piață între corturi a lui Renato Usatâi, actualul primar de Bălți, convins că va intra masiv în parlament dacă Doamne ferește au loc alegeri anticipate…

 

Olga Gherman, expertă CALM, consilieră în CR Telenești: Cred că sunt cele mai organizate proteste de la 1991 încoace îndreptate contra guvernării. Au semne de revoltă populară, dată fiind reacția oamenilor de rând la fărădelegile care au loc zi de zi în sistemul bancar, judecătorii, instituţii de stat unde au devenit obişnuite cazurile de corupție etc. Merită interes reacția diplomaților care sunt în misiune la Chișinău şi care spun, că dacă asemenea proteste ar avea loc în țărie lor, ar urma demisii în lanț, dar și alegeri anticipate.

Este deasemenea pentru prima dată în istoria țării, când în calitaate de forță motrice a protestelor se manifestă societatea civilă.

 

Victor, 35 de ani, inginer Orhei: Mie unuia comportamentul celor care conduc cu protestele din PMAN îmi lasă multe semne de întrebare. De ce limbajul acestora este unul licențios, agresiv? Or, când unul din autorii unui proiect televizat cu pretenți de om de cultură numește conducătorii statului în fel şi chip, ţi se face impresia că acesta nu este chiar așa de departe după mentalitate de "ușa cortului". O altă nedumerire e faptul că între cei care conduc cu protestele lipsesc reprezentanți ai intelectualității de orientare unionistă și națională, poate cu excepția a câțiva interpreți, pictori, dar pe care nu i-am văzut în scenă. Nu se observă nici dorința de dialog a liderilor protestatarilor cu guvernarea or, soluții trebue găsite cât mai operativ. Orice proteste oricum trebuie să se termine cu masa de negocieri.

 

Olga, 57 de ani, casnică, Telenești: Între cei care conduc cu protestele sunt mai mulţi reprezentanți ai mass-media și nu numai, care cândva au fost în echipa lui Iurie Roșca, au făcut cârdășie cu Voronin în 2005, chiar au lucrat umăr la umăr cu acesta. Iată că a apărut şi masajul de salut al acestuia pentru protestatari! Situația aduce a ”deja vu”. Anunțul de duminica trecută al reprezentanţilor Platformei că se vor un partid politic m-a convins, că aceștea ţintesc la guvernare în cazul unor alegeri anticipate. Mă tem ca preferințele electoratului s-au schimbat în favoarea unor alde Usatâi, Dodon, Şor, care ar putea câștiga masiv. Şi atunci am schimba un rău pe altul şi mai şi.

Ion Cernei, Ion Perciun