RSS
Stimaţi prieteni! Vă invităm să vă expuneţi opiniile pe site despre publicaţiile noastre, dar şi despre evenimentele locale, naţionale şi internaţionale. Cele mai interesante şi originale vor fi publicate şi în varianta print a ziarului CUVÂNTUL.

Legal in Europa cu buletin de Romania

Legal in Europa cu buletin de Romania

None

Dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, numarul moldovenilor care cer rezidenta in Romania s-a triplat.
Oficiul Roman pentru Imigrari descopera in fiecare an aproximativ 20 de casatorii de convenienta.
Casatoria fictiva cu un cetatean roman a devenit pentru multi moldoveni o sansa de a munci legal in Europa.
De mai bine de 3 ani, de cind Romania este tara membra a Uniunii Europene, o buna parte din certificatele de casatorie dintre cetateni moldoveni si romani inseamna cu totul altceva decit finalul unei povesti de dragoste si oficializarea traiului in comun. Acesta are o menire mult mai pragmatica. Pentru cetateanul moldovean, certificatul de casnicie inseamna carte de rezidenta (un fel de buletin de Romania pentru straini) si acces liber in tarile europene, iar pentru cetateanul roman – sume importante de bani. De regula, „mirii" se cunosc pe internet, dar nu pe site-uri matrimoniale, ci pe cele de anunturi.

Mire din Romania cumparat cu 2000 de euro

„Vrei sa ai cetatenie romana si nu stii cum? Foarte simplu!!! Casatoreste-te cu mine si vei avea aceleasi drepturi ca orice cetatean roman. Pentru mai multe detalii: e-mail: casatorie24@yahoo.com" – este unul dintre anunturile ademenitoare pe care l-am gasit pe un site. Tot acolo, dau de un altul, mult mai direct, cu mentiunea „valabil pentru femei din Republica Moldova": „Caut fata din Moldova pentru casatorie de convenienta. Ofer pasaport european si liber acces in Europa fara nici o obligatie din partea nici unei parti".

Anuntul momeala

Ca sa testez „sistemul" casatoriilor fictive, am postat pe internet propriul anunt: „Tinara, 24 de ani, cu un venit sigur, caut cetatean roman pentru casatorie de convenienta. Cer discretie. Pentru detalii nu ezitati sa ma contactati". Incredibil, dar acest anunt-momeala a reusit sa adune timp de o luna peste 250 de vizualizari si raspunsuri de la peste 45 de barbati. Acestia au spus ca sunt din Iasi, Bucuresti, Constanta, Vilcea, Ploiesti si Cluj si ca s-ar insura cu o moldoveanca pentru o suma frumusica. Nu i-ar deranja nici cei 5 ani cit ar trebui sa ramina casatoriti, daca femeia de peste Prut ar fi dispusa sa plateasca aminarea divortului. De ce s-ar casatori fictiv? Raspunsul e acelasi: pentru ca au „nevoie urgenta de bani", iar asta deoarece „in Romania e criza" sau „vreau sa-mi zugravesc garsoniera" sau „sa-mi finalizez constructia vilei".

In discutiile de pe messenger si email le spun potentialilor miri ca sunt o tinara din Chisinau si ca vreau sa ajung in Italia. Vreau sa muncesc acolo dar si sa ma tratez, pentru ca am auzit ca la italieni asistenta medicala este gratuita. Sunt disperata si dispusa sa platesc pentru ca am nevoie de o interventie chirurgicala in strainatate. Asa am reusit sa gasesc peste 30 de barbati, cu virsta cuprinsa intre 21 si 45 de ani: citiva studenti, vreo doi taximetristi, proprietari de firme de distributie, sau de constructii, muncitori necalificati, un fizioterapeut si chiar un antrenor de tenis. Am dat si de intermediari. Acestia se ofera sa-ti gaseasca un sot in timp util si stiu sa-ti expuna foarte repede intreaga procedura, dar si citi bani sa pregatesti pentru perfectarea actelor, transport si alte cheltuieli.

Cristian

Lista mea incepe cu fizioterapeutul Cristian din Iasi, care spune ca locuieste in Italia de aproximativ 8 ani. De la sfirsitul lunii martie cauta pe cineva pentru o casatorie de convenienta pentru ca si el, la rindul lui, are nevoie de rezidenta pe teritoriul Republicii Moldova. Vrea sa sustina examenul pentru permisul de conducere in Moldova pentru ca in Romania a incercat de 2 ori si nu a reusit. Cu toate acestea, nu refuza banii si spune sa ii dau 1000 de euro. Este politicos si nu a acceptat sa platesc consumatia facuta la una dintre cafenelele din centrul comercial Jumbo din Chisinau.

Dupa ce i-am explicat ca vreau sa ajung in Italia pentru tratament, Cristian a tresarit. Intelegator si cu o voce compatimitoare, s-a oferit sa rezolve rapid plecarea in Italia cu viza. „Am niste relatii la o clinica din Roma. Vorbesc cu doctorul de acolo si indata iti inventeaza o boala care necesita ingrijiri la clinica respectiva si obtii fara probleme viza pentru Italia, motivul fiind tratamentul." Dar nu uita nici de casatorie, spunind ca este totusi cea mai avantajoasa cale. „Daca nu te grabesti si poti sa astepti citeva luni casatoria e cea mai buna varianta pentru tine. Poti sta legal in Italia oricit ai nevoie. Viza la un moment dat o sa expire si ramii ilegal." Povesteste si despre o familie de medici din Falesti pe care i-a ajutat sa ajunga ilegal in Italia. Mentioneaza ca acum cuplul e bine, dar nu mai recomanda nimanui sa plece ilegal, pentru ca e destul de greu si riscurile sunt prea mari.

Din discutie, inteleg ca Cristian este destul de experimentat la capitolul casatorii de convenienta. „Colaborez cu un cetatean indian, stabilit la Roma. El gaseste persoane din India care vor cetatenie romana, iar eu - persoane care ar accepta sa se casatoreasca cu indieni pentru bani. Pentru intermediere, am un venit bun. In cazul tau e mai simplu, ca stii romana. In plus, eu am mai fost in Moldova nu o data, asa ca n-o sa iau de la tine suma pe care o iau de la indieni.", precizeaza Cristian.

La despartire, se asigura ca am inteles tot ce am discutat si imi recomanda sa incep sa pregatesc actele pentru casatorie, inclusiv certificatul de celibat.

Dan

Dan este cetatean al Romaniei, dar locuieste la Chisinau de 3 ani. Spune ca are o firma cu sediul in cartierul Riscani, care este unic distribuitor in Moldova al sacoselor biodegradabile produse de firma romaneasca Packaging Romania S.A. Pentru ca afacerea cu sacose nu este prea rentabila, patronul Dan s-a specializat si in alt gen de servicii.

Dupa aproximativ doua saptamini de discutii pe internet, imi stabileste o intilnire la care vine insotit de Ana, o chisinaueanca de 23 ani, viitoarea lui sotie. Aflu astfel ca Dan este de fapt, intermediar, care mi-l recomanda pe un tinar pentru casatoria mea de convenienta. „Este vorba de Daniel, un tinar cu ochi albastri din Rimnicul Vilcea, numai bun de insuratoare", spune Dan, care precizeaza ca el se va ocupa de toate actele. Stie bine ce are de facut pentru ca a mai fost casatorit cu o moldoveanca care e de ani buni intr-o tara europeana. A divortat de ea la nici un an de casatorie, timp in care femeia a reusit sa ajunga sa munceasca in Grecia, asa cum si-a dorit.

Dupa lungi negocieri, stabilim sa-i ofer pentru acte in jur de 2000 de euro, dintre care 1500 de euro sunt venitul lui ca intermediar si al viitorului sot, iar restul banilor pentru: viza (150 de euro), acte in Romania pentru casatorie (50 de euro), chirie (150 de euro), asigurarea medicala si notar (alti 150 de euro). Acesti bani ar fi suficienti ca sa obtin cu ajutorul lui Dan buletinul de Romania, cu care sa pot merge liber in Europa. Dan insa a uitat sa ma previna ca rezidenta romana nu foloseste la nimic daca tinara sotie nu merge in Europa impreuna cu sotul.

Vazind ca ezit totusi si cer garantia unei casatorii care sa dureze 5 ani, ceea ce mi-ar da dreptul sa depun actele pentru cetatenie, Dan vine imediat cu solutia: „Timp de 5 ani, ii trimiti lunar baiatului cite 100-150 de euro ca sa nu divorteze si s-a rezolvat. E amarit saracu' si ar fi de acord. Garantez! Ca sa ai totusi siguranta ca nu divorteaza putem face un contract prenuptial, in care sa fie prevazut „in cazul in care divorteaza inainte de a se implini 5 ani de la casatorie, sotul se obliga sa achite suma de 5000 euro, de exemplu".

Lucian, Razvan si Costel

Si pentru ca dupa anuntul meu m-am ales cu o oferta bogata de "miri", ajung sa fac cunostinta si cu Lucian, un tinar de 28 de ani din Piatra Neamt. El se lauda ca are un prieten jurist, de origine romana, stabilit la Chisinau, si care toamna aceasta si-a oficializat casatoria cu o moldoveanca. Bazindu-se pe competenta prietenului sau, este suta la suta hotarit sa se insoare. Dovedeste sa se ocupe de toate pentru ca nu munceste si are timp berechet. A mai fost in Moldova si este convins ca basarabencelor le sunt pe plac baietii din Romania pentru ca acestia ar fi mai politicosi si mai draguti cu ele.

Un alt raspuns, o noua tranzactie. Razvan, 35 de ani, din Constanta. Pentru ca a mai inregistrat anterior o casatorie de convenienta, Razvan este gata sa mai mearga o data la Oficiul Starii Civile pentru bani. In 2007, cind Romania a intrat in UE, s-a casatorit din interes cu o marocana pe cind muncea prin Marea Britanie. Acest detaliu il prezinta ca pe un avantaj, pentru ca asa demonstreaza ca stie procedura, si, respectiv, viitoarea „sotie" nu are de ce sa-si faca griji. „Increderea este cea mai mare problema, restul se rezolva". Sustine ca are nevoie urgenta de bani. Ce cistiga ca si taximetrist e putin, de aceea s-ar casatori cu o moldoveanca.

Costel din Bucuresti nu are de gind sa se insoare. Inteleg ca este un intermediar, pentru care casatoriile de convenienta sunt o sursa importanta de venit. Sustine ca are vreo 4-5 baieti, „toti cu casele lor", care isi asteapta sotiile. Avantajul lui: soti intr-ales. Costel merge mai departe si spune ca este in cautarea unui „partener de afaceri" din Moldova, care sa-i gaseasca mirese pentru „baietii lui". Nu da detalii la telefon, preferind sa discute subiectul fata-n fata, pentru ca discutia telefonica poate fi inregistrata.

De ce moldovencele se casatoresc de forma cu cetateni romani?

O casatorie cu un cetatean roman da strainilor din afara Uniunii Europene mai multe drepturi, inclusiv acela (care conteaza cel mai mult) de a calatori liber in spatiul Uniunii Europene si de a se angaja fara autorizatie de munca. Daca mariajul nu este desfiintat timp de 5 ani, strainul poate solicita cetatenia romana, iar dosarul este, in cele mai multe cazuri, acceptat.

Oficiul Roman pentru Imigrari cunoaste fenomenul casatoriilor de convenienta, de aceea se ocupa de monitorizarea cuplurilor in care unul dintre soti este cetatean strain. Reprezentantii Oficiului ii pot vizita pe tineri la domiciliu ca sa se asigure ca ei locuiesc impreuna. Supravegherea acestor cupluri se face pina in momentul in care autoritatile sunt sigure ca cei doi nu au incheiat o casatorie de convenienta. In caz contrar, autoritatile romane pot anula permisul de sedere al cetateanului strain, obligindu-l sa paraseasca Romania. Astfel, are de pierdut doar una dintre parti, in cazul nostru cel cu cetatenie moldoveneasca. Legislatia romaneasca nu prevede nicio sanctiune pentru romanii care incheie casatorii de forma. Iata de ce numarul romanilor care se arata dispusi sa se casatoreasca contra cost este destul de mare.

Dupa integrarea Romaniei in UE fenomenul casatoriilor de convenienta dintre cetatenii romani si cei moldoveni pare sa se fi intensificat, desi autoritatile neaga amploarea fenomenului prin statistici optimiste.

Daca inainte de integrare, numarul moldovenilor care au obtinut rezidenta pe teritoriul Romaniei in urma casatoriei abia depasea 2000 (2070 in 2006), in iunie 2010 numarul acestora a crescut pina la 9761. Analizind aceste date oferite de Oficiul Roman pentru Imigrari (ORI), observam ca inainte de integrare, in perioada 2005-2007, in jur de 1000 de moldoveni solicitau anual rezidenta romana in urma casatoriei, ca dupa integrare, numarul lor sa se tripleze. Un simplu calcul al datelor oficiale ne arata ca anual s-ar incheia in jur de 1000-1500 de casatorii de convenienta dintre romani si moldoveni, desi ORI nu descopera mai mult de 20 de cazuri pe an.

Olga Ceaglei Centrul de Investigatii Jurnalistice www.investigatii.md

World’s Press Condemns Attack Against Charlie Hebdo

Activ, nr. 10(64)

Activ, nr. 10(64)

Activ, nr. 6(65)

Activ, nr. 6(65)

Activ, nr. 5(63)

Activ, nr. 5(63)

Urmăriţi-ne pe Facebook

Partenerii Cuvântului

Asociaţia Presei Independente Consiliul de Presă
Est Curier Ştiri locale

Apropo [2]

E timpul să-şi spună cuvântul societatea civilă E timpul să-şi spună cuvântul societatea civilă
Tudor Iaşcenco cuvintul@gmail.com   Evenimentele de după 30 noiembrie demonstrează foarte elocvent, că ...
Citeşte ( 108 | )
Numai în R.Moldova Iisus Hristos are  două zile de naştere… Numai în R.Moldova Iisus Hristos are două zile de naştere…
Ion PERCIUN cuvintul@gmail.com Recent Republica Moldova a ieşit din sărbătorile de iarnă, care ...
Citeşte ( 115 | )
Parlamentarii nu pot împărţi funcţiile,  iar ţara sărbătoreşte Parlamentarii nu pot împărţi funcţiile, iar ţara sărbătoreşte
Tudor Iaşcenco cuvintul@gmail.com Tot mai mult mă conving câtă dreptate a avut autorul ...
Citeşte ( 183 | )
Minunea Naşterii Domnului Minunea Naşterii Domnului
Iniţial pentru numărul de azi pregătisem alt editorial - despre provocările în anul 2015 a noii ...
Citeşte ( 353 | )
Descentralizarea financiară începe de la Anul Nou
Consiliul Raional Rezina a aprobat miercuri bugetul raionului pentru a. 2015 în mărime de 104 ...
Citeşte ( 85 | )

Cititorul - Ziarul - Cititorul [4]

Boboteaza la Sămăşcani Boboteaza la Sămăşcani
Boboteaza, una din cele 12 mari sărbători ale anului, la Sămăşcani are o tradiţie, moştenită ...
Citeşte ( 99 | )
Ce prezintă firma BPM-PLUS S.R.L.?
Aţi scris în numărul din 16 ianuarie curent despre faptul că în lista întreprinderilor milionare ...
Citeşte ( 126 | )
Să nu ducem lumea în eroare Să nu ducem lumea în eroare
Cred că nu a fost post de televiziune, care să nu fi făcut un reportaj ...
Citeşte ( 115 | )
În afecţiunile tiroidei dieta este esenţială În afecţiunile tiroidei dieta este esenţială
Vă rog să publicaţi cum se tratează boala asta periculoasă pentru mulţi - glanda tiroidă ori ...
Citeşte ( 104 | )
Să aprindem, cu râvnă, făclia dragostei creştine, în fapta de milostenie
A început Postul Naşterii Domnului în Betleemul inimii. Îmbrăţişaţi-l şi făceţi-vă din suflete iesle! Căci ...
Citeşte ( 110 | )

Concurs [2]

Dar din dar se face raiul Dar din dar se face raiul
Anastasia Negară, voluntară a Asociaţiei Umanitare Filantropia Creştină din Orhei   Doi tineri energici şi ...
Citeşte ( 101 | )
Pasiunea duce la perfecţiune Pasiunea duce la perfecţiune
Tatiana GOLUB, specialist în probleme tineret, sport în Primăria Rezina   Aşa se întitula un ...
Citeşte ( 158 | )
"Are mai multă energie decât o duzină de bărbaţi" "Are mai multă energie decât o duzină de bărbaţi"
Stimată redacţie CUVÂNTUL! Subsemnaţii, înaintăm candidatura dnei Haritina Cecan, consilieră în Consiliul Comunal Selişte, la ...
Citeşte ( 400 | )
"Merită oare să fie promovat un primar fără realizări?"
V.Odobescu ne-a trimis de pe adresa odobescu_v@outlook.com o replică intitulată: “Merită oare ...
Citeşte ( 73 | )
Soluţii ingenioase pentru baştina sa
Dragă redacţie! Satul nostru demult visa să aibă în frunte un gospodar bun, energic, harnic ...
Citeşte ( 140 | )

Evenimente [12]

Laringotraheita aviară - moartea găinilor Laringotraheita aviară - moartea găinilor
Peste 20 de găini a pierdut în câteva ore un gospodar din Olişcani, raionul Şoldăneşti ...
Citeşte ( 109 | )
A început înscrierea pentru susţinerea bacalaureatului în regim extern
Ministerul Educaţiei a anunţat demararea înscrierii pentru susţinerea examenului de bacalaureat în regim extern. Termenul-limită ...
Citeşte ( 109 | )
În loc de pensie – produse alimentare În loc de pensie – produse alimentare
Ulei, vin şi paste făinoase i-ar fi dat unei pensionare în locul pensiei şefa unei ...
Citeşte ( 112 | )
Soţul - în cimitir, fratele - după gratii
O femeie din satul Dobruşa, raionul Şoldăneşti, a rămas fără ambele rude în urma unui ...
Citeşte ( 117 | )
Crimă pedepsită cu 20 de ani de închisoare Crimă pedepsită cu 20 de ani de închisoare
Foto simbol protv.md   Un bărbat de 34 de ani din Teleneşti a fost ...
Citeşte ( 110 | )

Investigaţii [1]

Funcţia de deputat le-a garantat case de milioane Funcţia de deputat le-a garantat case de milioane
Lilia ZAHARIA   Început în nr. 1, 2   Eduard Smirnov, Liliana Palihovici, Artur Reşetnicov ...
Citeşte ( 120 | )
Şoferul celor 200 kg de heroină eliberat din puşcărie în circumstanţe dubioase Şoferul celor 200 kg de heroină eliberat din puşcărie în circumstanţe dubioase
Victor MOŞNEAG, victor.mosneag@zdg.md În imagine: Karalar Murat Hamza. Sursa foto ZdG   ...
Citeşte ( 198 | )
Au case frumoase şi afaceri mănoase Au case frumoase şi afaceri mănoase
Lilia Zaharia Început în nr. 1   Igor Dodon (PSRM), Iurie Leancă (PLDM), Maria Postoico ...
Citeşte ( 192 | )
Ţara intereselor legalizate
În R. Moldova, atunci când soțul sau soția dețin funcții publice, firmele familiilor acestora devin ...
Citeşte ( 92 | )
Problemele cu legea din România ale soției unui deputat
Soția proaspătului deputat liberal Iurie Chirinciuc, administratoarea unei firme de peste Prut, care i-a adus ...
Citeşte ( 106 | )

Invitatul CUVÂNTUL-ui [1]

Karate educă ordinea, logica şi nobleţea Karate educă ordinea, logica şi nobleţea
Ion PERCIUN cuvintul@gmail.com   Sergiu Purice s-a născut în 1968 în satul Ignăţei ...
Citeşte ( 104 | )
Iurie Leancă: UE nu numai ne ajută financiar, ci şi ne impune să ne reformăm Iurie Leancă: UE nu numai ne ajută financiar, ci şi ne impune să ne reformăm
Marţi premierul Iurie Leancă a participat la ceremonia de lansare a serviciului de colectare separată ...
Citeşte ( 143 | )
Concurenţii electorali profită de carenţele din legislaţie Concurenţii electorali profită de carenţele din legislaţie
La întrebările săptămânalului CUVÂNTUL răspunde Pavel Postică, şef Efortul de Monitorizare a Alegerilor Parlamentare 2014 ...
Citeşte ( 186 | )
Cauzele bolilor dentare sunt mai mult de natură socială Cauzele bolilor dentare sunt mai mult de natură socială
Simion Manole, managerul Clinicii Stomatologice din Teleneşti s-a născut în 1964 la Scorţeni. A absolvit ...
Citeşte ( 244 | )
"Limba franceză a făcut să dăinuie în sufletul fiecărui român de aici flacăra latinităţii" "Limba franceză a făcut să dăinuie în sufletul fiecărui român de aici flacăra latinităţii"
Domiţian Popescu (în imagine), cetăţean francez de origine română, împreună cu Marie Claire s-au aflat ...
Citeşte ( 253 | )

Istorie [2]

Ce i-a răspuns Stalin Mariei Topală din Curleni? Ce i-a răspuns Stalin Mariei Topală din Curleni?
Ştefan Topală, prof., dr. hab. în biologie   Deportările în masă ale moldovenilor au fost ...
Citeşte ( 141 | )
Unirea "cea mică" din 1859 şi Golgota Basarabiei Unirea "cea mică" din 1859 şi Golgota Basarabiei
Vasile CoCARCEA, muzeograf, profesor de istorie, oraşul Orhei     S-au scurs deja 156 de ...
Citeşte ( 103 | )
CE I-A RĂSPUNS STALIN MARIEI TOPALĂ din CURLENI?
Majoritatea locuitorilor din Moldova ştiu că deportările în masă ale moldovenilor au fost precedate de ...
Citeşte ( 405 | )
Saharna-Ţiglău – subiectul unei monografii de excepţie Saharna-Ţiglău – subiectul unei monografii de excepţie
Despre patrimoniul istoric şi cultural de o valoare incontestabilă de la Saharna, raionul Rezina s-a ...
Citeşte ( 74 | )
Scrisori către Stalin sau spovedaniile celor ocupaţi Scrisori către Stalin sau spovedaniile celor ocupaţi
"Conducătorule general al omenirii, Iosif Visarionovici Stalin, ce fel de chiabur eu sunt, dacă nici ...
Citeşte ( 156 | )

Social [1]

Caz de antrax la Cihoreni  Caz de antrax la Cihoreni
Ion CERNEI ion.cernei@gmail.com   Acum câteva zile într-o gospodărie particulară din Cihoreni ...
Citeşte ( 95 | )
Patimi în jurul fotbalului Patimi în jurul fotbalului
Tudor Iaşcenco cuvintul@gmail.com   Ghenadie Ursachi, reprezentantul echipei de fotbal „Dacia” din s ...
Citeşte ( 233 | )
Semne de întinerire şi schimbare Semne de întinerire şi schimbare
Ion CERNEI ion.cernei@gmail.com Agricultorii din regiunea Orhei s-au întrunit recent pentru a ...
Citeşte ( 182 | )
Avocatul cu o pasiune deosebită  pentru literatura clasică Avocatul cu o pasiune deosebită pentru literatura clasică
Ion Luchian, avocat din Teleneşti, cunoaşte pe de rost cel puţin 7 -10 poezii din ...
Citeşte ( 145 | )
Hotarul să ne unească, nu să ne despartă Hotarul să ne unească, nu să ne despartă
Diplomaţia populară trebuie să învingă! Acesta a fost mesajul enunţat de membrii Euroregiunii „Nistru” întruniţi ...
Citeşte ( 170 | )

Spiritualitate [3]

Reuşind să atingă semnificaţii  cu valoare de simbol Reuşind să atingă semnificaţii cu valoare de simbol
Elena ROMAN roman.acasa@gmail.com   Înălţător, extraordinar ca, la un eveniment, o aniversare ...
Citeşte ( 101 | )
Sărbătoarea care ne-a unit întru cultură Sărbătoarea care ne-a unit întru cultură
Ion CERNEI, Ion PERCIUN cuvintul@gmail.com   În ziua de naştere a poetului poeţilor ...
Citeşte ( 99 | )
La Orhei a fost dezvelit bustul lui Eminescu La Orhei a fost dezvelit bustul lui Eminescu
Ion CERNEI ion.cernei@gmail.com   Eveniment aşteptat de 25 de ani În ziua ...
Citeşte ( 110 | )
În memoria poetului şi tribunului Dumitru Matcovschi În memoria poetului şi tribunului Dumitru Matcovschi
 „Şi nu uita că moartea, Oricât ar sta la pândă, Tot Soarele cel Mare Răsare ...
Citeşte ( 269 | )
Urmaşii dacilor şi-au dat întâlnire la Climăuţii de Jos Urmaşii dacilor şi-au dat întâlnire la Climăuţii de Jos
Festivalul de cântec şi dans popular „Ziua Daciei” a ajuns la a noua ediţie. Evenimentul ...
Citeşte ( 286 | )

Vector european [2]

Grădiniţe renovate cu investiţii din România
Aproape două milioane de lei au fost cheltuiţi pentru renovarea acoperişului grădiniţei de copii Andrieş ...
Citeşte ( 98 | )
Donaţie de echipament oraşului Orhei Donaţie de echipament oraşului Orhei
Ion CERNEI ion.cernei@gmail.com   Miercuri, în piaţa centrală, a avut loc ceremonia ...
Citeşte ( 102 | )
Îşi fac un rost la baştină Îşi fac un rost la baştină
După ce au văzut cum e să lucrezi la negru peste hotarele ţării, dar şi ...
Citeşte ( 122 | )
Probleme cunoscute şi trăite de către săteni Probleme cunoscute şi trăite de către săteni
Luni redacţia săptămânalului regional CUVÂNTUL a încheiat ciclul de dezbateri privind avantajele şi dezavantajele Acordului ...
Citeşte ( 135 | )
Eveniment de mare importanţă pentru locuitorii raioanelor Şoldăneşti şi Rezina Eveniment de mare importanţă pentru locuitorii raioanelor Şoldăneşti şi Rezina
Într-o atmosferă festivă, marţi, la Şoldăneşti a fost lansat serviciul de colectare separată a deşeurilor ...
Citeşte ( 132 | )