RSS

Legal in Europa cu buletin de Romania

Legal in Europa cu buletin de Romania

None

Dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, numarul moldovenilor care cer rezidenta in Romania s-a triplat.
Oficiul Roman pentru Imigrari descopera in fiecare an aproximativ 20 de casatorii de convenienta.
Casatoria fictiva cu un cetatean roman a devenit pentru multi moldoveni o sansa de a munci legal in Europa.
De mai bine de 3 ani, de cind Romania este tara membra a Uniunii Europene, o buna parte din certificatele de casatorie dintre cetateni moldoveni si romani inseamna cu totul altceva decit finalul unei povesti de dragoste si oficializarea traiului in comun. Acesta are o menire mult mai pragmatica. Pentru cetateanul moldovean, certificatul de casnicie inseamna carte de rezidenta (un fel de buletin de Romania pentru straini) si acces liber in tarile europene, iar pentru cetateanul roman – sume importante de bani. De regula, „mirii" se cunosc pe internet, dar nu pe site-uri matrimoniale, ci pe cele de anunturi.

Mire din Romania cumparat cu 2000 de euro

„Vrei sa ai cetatenie romana si nu stii cum? Foarte simplu!!! Casatoreste-te cu mine si vei avea aceleasi drepturi ca orice cetatean roman. Pentru mai multe detalii: e-mail: casatorie24@yahoo.com" – este unul dintre anunturile ademenitoare pe care l-am gasit pe un site. Tot acolo, dau de un altul, mult mai direct, cu mentiunea „valabil pentru femei din Republica Moldova": „Caut fata din Moldova pentru casatorie de convenienta. Ofer pasaport european si liber acces in Europa fara nici o obligatie din partea nici unei parti".

Anuntul momeala

Ca sa testez „sistemul" casatoriilor fictive, am postat pe internet propriul anunt: „Tinara, 24 de ani, cu un venit sigur, caut cetatean roman pentru casatorie de convenienta. Cer discretie. Pentru detalii nu ezitati sa ma contactati". Incredibil, dar acest anunt-momeala a reusit sa adune timp de o luna peste 250 de vizualizari si raspunsuri de la peste 45 de barbati. Acestia au spus ca sunt din Iasi, Bucuresti, Constanta, Vilcea, Ploiesti si Cluj si ca s-ar insura cu o moldoveanca pentru o suma frumusica. Nu i-ar deranja nici cei 5 ani cit ar trebui sa ramina casatoriti, daca femeia de peste Prut ar fi dispusa sa plateasca aminarea divortului. De ce s-ar casatori fictiv? Raspunsul e acelasi: pentru ca au „nevoie urgenta de bani", iar asta deoarece „in Romania e criza" sau „vreau sa-mi zugravesc garsoniera" sau „sa-mi finalizez constructia vilei".

In discutiile de pe messenger si email le spun potentialilor miri ca sunt o tinara din Chisinau si ca vreau sa ajung in Italia. Vreau sa muncesc acolo dar si sa ma tratez, pentru ca am auzit ca la italieni asistenta medicala este gratuita. Sunt disperata si dispusa sa platesc pentru ca am nevoie de o interventie chirurgicala in strainatate. Asa am reusit sa gasesc peste 30 de barbati, cu virsta cuprinsa intre 21 si 45 de ani: citiva studenti, vreo doi taximetristi, proprietari de firme de distributie, sau de constructii, muncitori necalificati, un fizioterapeut si chiar un antrenor de tenis. Am dat si de intermediari. Acestia se ofera sa-ti gaseasca un sot in timp util si stiu sa-ti expuna foarte repede intreaga procedura, dar si citi bani sa pregatesti pentru perfectarea actelor, transport si alte cheltuieli.

Cristian

Lista mea incepe cu fizioterapeutul Cristian din Iasi, care spune ca locuieste in Italia de aproximativ 8 ani. De la sfirsitul lunii martie cauta pe cineva pentru o casatorie de convenienta pentru ca si el, la rindul lui, are nevoie de rezidenta pe teritoriul Republicii Moldova. Vrea sa sustina examenul pentru permisul de conducere in Moldova pentru ca in Romania a incercat de 2 ori si nu a reusit. Cu toate acestea, nu refuza banii si spune sa ii dau 1000 de euro. Este politicos si nu a acceptat sa platesc consumatia facuta la una dintre cafenelele din centrul comercial Jumbo din Chisinau.

Dupa ce i-am explicat ca vreau sa ajung in Italia pentru tratament, Cristian a tresarit. Intelegator si cu o voce compatimitoare, s-a oferit sa rezolve rapid plecarea in Italia cu viza. „Am niste relatii la o clinica din Roma. Vorbesc cu doctorul de acolo si indata iti inventeaza o boala care necesita ingrijiri la clinica respectiva si obtii fara probleme viza pentru Italia, motivul fiind tratamentul." Dar nu uita nici de casatorie, spunind ca este totusi cea mai avantajoasa cale. „Daca nu te grabesti si poti sa astepti citeva luni casatoria e cea mai buna varianta pentru tine. Poti sta legal in Italia oricit ai nevoie. Viza la un moment dat o sa expire si ramii ilegal." Povesteste si despre o familie de medici din Falesti pe care i-a ajutat sa ajunga ilegal in Italia. Mentioneaza ca acum cuplul e bine, dar nu mai recomanda nimanui sa plece ilegal, pentru ca e destul de greu si riscurile sunt prea mari.

Din discutie, inteleg ca Cristian este destul de experimentat la capitolul casatorii de convenienta. „Colaborez cu un cetatean indian, stabilit la Roma. El gaseste persoane din India care vor cetatenie romana, iar eu - persoane care ar accepta sa se casatoreasca cu indieni pentru bani. Pentru intermediere, am un venit bun. In cazul tau e mai simplu, ca stii romana. In plus, eu am mai fost in Moldova nu o data, asa ca n-o sa iau de la tine suma pe care o iau de la indieni.", precizeaza Cristian.

La despartire, se asigura ca am inteles tot ce am discutat si imi recomanda sa incep sa pregatesc actele pentru casatorie, inclusiv certificatul de celibat.

Dan

Dan este cetatean al Romaniei, dar locuieste la Chisinau de 3 ani. Spune ca are o firma cu sediul in cartierul Riscani, care este unic distribuitor in Moldova al sacoselor biodegradabile produse de firma romaneasca Packaging Romania S.A. Pentru ca afacerea cu sacose nu este prea rentabila, patronul Dan s-a specializat si in alt gen de servicii.

Dupa aproximativ doua saptamini de discutii pe internet, imi stabileste o intilnire la care vine insotit de Ana, o chisinaueanca de 23 ani, viitoarea lui sotie. Aflu astfel ca Dan este de fapt, intermediar, care mi-l recomanda pe un tinar pentru casatoria mea de convenienta. „Este vorba de Daniel, un tinar cu ochi albastri din Rimnicul Vilcea, numai bun de insuratoare", spune Dan, care precizeaza ca el se va ocupa de toate actele. Stie bine ce are de facut pentru ca a mai fost casatorit cu o moldoveanca care e de ani buni intr-o tara europeana. A divortat de ea la nici un an de casatorie, timp in care femeia a reusit sa ajunga sa munceasca in Grecia, asa cum si-a dorit.

Dupa lungi negocieri, stabilim sa-i ofer pentru acte in jur de 2000 de euro, dintre care 1500 de euro sunt venitul lui ca intermediar si al viitorului sot, iar restul banilor pentru: viza (150 de euro), acte in Romania pentru casatorie (50 de euro), chirie (150 de euro), asigurarea medicala si notar (alti 150 de euro). Acesti bani ar fi suficienti ca sa obtin cu ajutorul lui Dan buletinul de Romania, cu care sa pot merge liber in Europa. Dan insa a uitat sa ma previna ca rezidenta romana nu foloseste la nimic daca tinara sotie nu merge in Europa impreuna cu sotul.

Vazind ca ezit totusi si cer garantia unei casatorii care sa dureze 5 ani, ceea ce mi-ar da dreptul sa depun actele pentru cetatenie, Dan vine imediat cu solutia: „Timp de 5 ani, ii trimiti lunar baiatului cite 100-150 de euro ca sa nu divorteze si s-a rezolvat. E amarit saracu' si ar fi de acord. Garantez! Ca sa ai totusi siguranta ca nu divorteaza putem face un contract prenuptial, in care sa fie prevazut „in cazul in care divorteaza inainte de a se implini 5 ani de la casatorie, sotul se obliga sa achite suma de 5000 euro, de exemplu".

Lucian, Razvan si Costel

Si pentru ca dupa anuntul meu m-am ales cu o oferta bogata de "miri", ajung sa fac cunostinta si cu Lucian, un tinar de 28 de ani din Piatra Neamt. El se lauda ca are un prieten jurist, de origine romana, stabilit la Chisinau, si care toamna aceasta si-a oficializat casatoria cu o moldoveanca. Bazindu-se pe competenta prietenului sau, este suta la suta hotarit sa se insoare. Dovedeste sa se ocupe de toate pentru ca nu munceste si are timp berechet. A mai fost in Moldova si este convins ca basarabencelor le sunt pe plac baietii din Romania pentru ca acestia ar fi mai politicosi si mai draguti cu ele.

Un alt raspuns, o noua tranzactie. Razvan, 35 de ani, din Constanta. Pentru ca a mai inregistrat anterior o casatorie de convenienta, Razvan este gata sa mai mearga o data la Oficiul Starii Civile pentru bani. In 2007, cind Romania a intrat in UE, s-a casatorit din interes cu o marocana pe cind muncea prin Marea Britanie. Acest detaliu il prezinta ca pe un avantaj, pentru ca asa demonstreaza ca stie procedura, si, respectiv, viitoarea „sotie" nu are de ce sa-si faca griji. „Increderea este cea mai mare problema, restul se rezolva". Sustine ca are nevoie urgenta de bani. Ce cistiga ca si taximetrist e putin, de aceea s-ar casatori cu o moldoveanca.

Costel din Bucuresti nu are de gind sa se insoare. Inteleg ca este un intermediar, pentru care casatoriile de convenienta sunt o sursa importanta de venit. Sustine ca are vreo 4-5 baieti, „toti cu casele lor", care isi asteapta sotiile. Avantajul lui: soti intr-ales. Costel merge mai departe si spune ca este in cautarea unui „partener de afaceri" din Moldova, care sa-i gaseasca mirese pentru „baietii lui". Nu da detalii la telefon, preferind sa discute subiectul fata-n fata, pentru ca discutia telefonica poate fi inregistrata.

De ce moldovencele se casatoresc de forma cu cetateni romani?

O casatorie cu un cetatean roman da strainilor din afara Uniunii Europene mai multe drepturi, inclusiv acela (care conteaza cel mai mult) de a calatori liber in spatiul Uniunii Europene si de a se angaja fara autorizatie de munca. Daca mariajul nu este desfiintat timp de 5 ani, strainul poate solicita cetatenia romana, iar dosarul este, in cele mai multe cazuri, acceptat.

Oficiul Roman pentru Imigrari cunoaste fenomenul casatoriilor de convenienta, de aceea se ocupa de monitorizarea cuplurilor in care unul dintre soti este cetatean strain. Reprezentantii Oficiului ii pot vizita pe tineri la domiciliu ca sa se asigure ca ei locuiesc impreuna. Supravegherea acestor cupluri se face pina in momentul in care autoritatile sunt sigure ca cei doi nu au incheiat o casatorie de convenienta. In caz contrar, autoritatile romane pot anula permisul de sedere al cetateanului strain, obligindu-l sa paraseasca Romania. Astfel, are de pierdut doar una dintre parti, in cazul nostru cel cu cetatenie moldoveneasca. Legislatia romaneasca nu prevede nicio sanctiune pentru romanii care incheie casatorii de forma. Iata de ce numarul romanilor care se arata dispusi sa se casatoreasca contra cost este destul de mare.

Dupa integrarea Romaniei in UE fenomenul casatoriilor de convenienta dintre cetatenii romani si cei moldoveni pare sa se fi intensificat, desi autoritatile neaga amploarea fenomenului prin statistici optimiste.

Daca inainte de integrare, numarul moldovenilor care au obtinut rezidenta pe teritoriul Romaniei in urma casatoriei abia depasea 2000 (2070 in 2006), in iunie 2010 numarul acestora a crescut pina la 9761. Analizind aceste date oferite de Oficiul Roman pentru Imigrari (ORI), observam ca inainte de integrare, in perioada 2005-2007, in jur de 1000 de moldoveni solicitau anual rezidenta romana in urma casatoriei, ca dupa integrare, numarul lor sa se tripleze. Un simplu calcul al datelor oficiale ne arata ca anual s-ar incheia in jur de 1000-1500 de casatorii de convenienta dintre romani si moldoveni, desi ORI nu descopera mai mult de 20 de cazuri pe an.

Olga Ceaglei Centrul de Investigatii Jurnalistice www.investigatii.md

Publicitate Politică

Declaraţia
privind constituirea Adunării Obşteşti Permanent Funcţionale Raionale Rezina “SALVAREA CIVICA“

or. Rezina 21 noiembrie 2015

Noi, un grup de locuitori ai raionului şi oraşului Rezina, întruniţi în şedinţă comună,
FIIND convinşi că năzuinţele noastre spre un trai decent pot fi realizate doar cu propria noastră participare în viaţa civică de toate zilele;
ANALIZÂND starea de capturare politică, economică şi socială în care s-a pomenit Statul Republica Moldova şi întreaga noastră societate;
CONŞTIENTIZÂND responsabilitatea şi obligaţiile generaţiei actuale faţă de generaţiile precedente şi viitoare;
CONSIDERÂND drepturile OMULUI la o viaţă demnă, lipsită de minciună, înşelăciune şi frică pentru ziua de mâine – lege supremă a societăţii;
ASUMÂNDU-NE datoria civică de a ne consolida în situaţiile critice,

DECLARĂM:

I. Instituirea Adunării Obşteşti Permanent Funcţionale Raionale Rezina “SALVAREA CIVICĂ“.

II. Scopurile principale ale activităţii Adunării sunt:

 • lupta cu corupţia şi cu funcţionarii corupţi;
 • depistarea şi informarea cetăţenilor despre actele, faptele şi afacerile nelegitime privind delapidări de bani şi bunuri publice;
 • protejarea cetăţenilor de abuzurile şi dezmăţul funcţionarilor şi demnitarilor publici;
 • contribuirea la propăşirea localităţilor raionului şi prosperitatea cetăţenilor noştri;
 • prezentarea acţiunilor în instanţele de judecată pentru pedepsirea vinovaţilor şi restituirea bunurilor obşteşti comunităţilor respective.

Membri permanenţi ai ADUNĂRII OBŞTEŞTI raionale Rezina “SALVAREA CIVICĂ“ pot deveni cetăţenii care:

 • au atins vârsta majoratului, indiferent de sex, naţionalitate, confesiune religioasă şi apartenenţă politică;
 • recunosc şi pledează pentru realizarea scopurilor principale ale AO Rezina “SALVAREA CIVICĂ“;
 • sunt dornici să ducă o viaţă trăită cu DEMNITATE şi în ADEVĂR.

DOAR ÎMPREUNĂ NE PUTEM SALVA!

Obiectiv European 82

Obiectiv European 82

Obiectiv European nr. 14

Obiectiv European nr. 14

Activ nr. 2 (73)

Activ nr. 2 (73)

Urmăriţi-ne pe Facebook

Apel către toţi creştinii care ne pot ajuta!

Comunitatea ortodoxă cu Hramul "Înălţarea Domnului" din or. Rezina vine cu un apel către toţi creştinii dreptmăritori de a contribui la bunul mers al lucrărilor de construcţie a bisericii noi, din str. Păcii, or. Rezina, care va fi ridicată în cinstea strămoşilor noştri şi a viitoarelor generaţii.

Pentru continuarea lucrărilor de construcţie a bisericii, pe care cu ajutorul Domnului le-am început, sunt necesare în continuare sume considerabile de bani. Din donaţiile credincioşilor noştri nici în trei ani nu se va strânge suma necesară, deoarece posibilităţile financiare ale comunităţii noastre sunt limitate, făcând faţă cheltuielilor zilnice, dar neavând capacitatea de a absorbi acest şoc financiar. Având această unică şansă de a săvârşi lucrarea de slăvire a lui Dumnezeu într-o biserică proprie, apelăm la toţi creştinii dreptmăritori, care pot contribui pentru continuarea lucrărilor la acest Sfânt Locaş de Rugăciune.

Întru adâncă preţuire, numele celor care vor contribui la înălţarea acestei biserici, indiferent de sumă, vor fi considerate în rândul ctitorilor spre pururea rugăciune şi pomenire la fiece Sfântă Liturghie, atâta timp cât locaşul va dăinui.

Vă îndemnăm să deveniţi ctitori ai unui nou Sfânt Locaş!

Mulţumim încă odată celor ce se implică direct prin ajutor financiar în efortul de construcţie a bisericii. Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să înmulţească darul în viaţa şi în casa dumneavoastră.

Cu preţuire şi dragoste frăţească, preotul-paroh Stanislav Atamanenco împreună cu toţi enoriaşii bisericii cu Hramul "Înălţarea Domnului"

A început abonarea la săptămânalul CUVÂNTUL pentru anul 2016

Peste o lună săptămânalul regional CUVÂNTUL va marca 20 de ani de la fondare. În această perioadă în jurul ziarului s-a format un contingent stabil de câteva mii de cititori, care, în pofida tuturor dificultăţilor, nu-şi pot închipui să se lipsească de CUVÂNTUL, găsind în paginile lui informaţia de care au nevoie şi care-i face mai liberi în acţiuni, decizii şi gândire, mai deştepţi, mai bogaţi.

Sperăm că în anul 2016 numărul abonaţilor va fi şi mai mare, pentru că:

* săptămânalul CUVÂNTUL este unicul ziar din regiune care, la un asemenea preţ modest, vă oferă 12-20 de pagini A3;

* reflectă foarte pe larg viaţa raioanelor Orhei, Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti, inclusiv a autorităţilor de toate rangurile;

* conţine şi o informaţie multilaterală despre evenimentele majore şi importante din ţară;

* apără consecvent, echidistant şi principial interesele şi drepturile cetăţenilor şi ale comunităţilor;

* oferă cititorilor multă informaţie utilă din toate domeniile vieţii, inclusiv despre sănătate, locuri de muncă, schimbări în legislaţie etc.;

* organizează concursuri pentru diferite categorii de cititori, pentru a stimula activităţile lor, este promotorul mai multor acţiuni de caritate.

Preţurile de abonare pentru anul 2016:

Persoane fizice:

1 lună - 12 lei

6 luni - 72 lei

12 luni - 144 lei

 

Persoane juridice:

1 lună – 16 lei

6 luni - 96 lei

12 luni – 192 lei

Abonamentele pot fi perfectate la toate oficiile poştale din raioanele Orhei, Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti, dar şi la redacţie.

Scoala de Studii Avansate in Jurnalism

Partenerii Cuvântului

Asociaţia Presei Independente Consiliul de Presă
Est Curier Ştiri locale

Apropo [2]

Despre multpătimitul nostru curs european Despre multpătimitul nostru curs european
Citiţi în CUVÂNTUL de vineri, 27 noiembrie Noi, basarabenii, după ce un sfert de veac ...
Citeşte ( 76 | )
Pentru toţi cetăţenii R.Moldova singura  şansă de salvare e reunirea Pentru toţi cetăţenii R.Moldova singura şansă de salvare e reunirea
Prin aceste rânduri îmi exprim susținerea deplină a Apelului unui detașament foarte impunător al intelectualității ...
Citeşte ( 218 | )
Expertă: ”În R.Moldova aproape toate partidele sunt controlate de Plahotniuc”
Vlad Plahotniuc s-a răzbunat pe Filat şi a răsturnat şi guvernul Streleţ pentru a împiedica ...
Citeşte ( 253 | )
Nu depolitizarea, ci scoaterea instituţiilor de drept de sub dictatul partidelor Nu depolitizarea, ci scoaterea instituţiilor de drept de sub dictatul partidelor
În Republica Moldova se tot repetă cum că acele instituții ale statului care sunt menite ...
Citeşte ( 168 | )
Iarmaroc ca la Rezina Iarmaroc ca la Rezina
Anunţul din ziarul CUVÂNTUL că administraţia raionului Rezina organizează pe 12 octombrie, luni, în piaţa ...
Citeşte ( 220 | )

Autorităţile publice locale: ce fac şi pentru cine? [3]

Concluziile să le facă cititorii
Primarul orașului Rezina, Simion Tatarov afirmă în articolul „De ce a fost suspendată activitatea Centrului ...
Citeşte ( 154 | )
Hramul Orheiului: fast şi controverse Hramul Orheiului: fast şi controverse
Oraşul Orhei a marcat duminică, de Sfântul Mucenic Dumitru, Izvorâtorul de Mir, Hramul localităţii. Tradiţional ...
Citeşte ( 181 | )
Primarul a divorţat pentru ca  soţia lui  să rămână secretară a  Consiliului Local Primarul a divorţat pentru ca soţia lui să rămână secretară a Consiliului Local
Primarul satului Donici, raionul Orhei, Serghei Guzun, a divorțat pentru a evita un conflict de ...
Citeşte ( 373 | )
În ritm stahanovist În ritm stahanovist
În şedinţa din 30 octombrie, consilierii raionali de Orhei au consacrat examinării fiecărei din cele ...
Citeşte ( 142 | )
Şedinţă extraordinară într-o atmosferă constructivă Şedinţă extraordinară într-o atmosferă constructivă
Ședința extraordi-nară a Consiliului Raional Telenești, convocată vinerea trecută, a decurs într-o atmosferă constructivă, deși ...
Citeşte ( 226 | )

Cititorul - Ziarul - Cititorul [5]

De ce eu abonez CUVÂNTUL De ce eu abonez CUVÂNTUL
Chiar dacă nu locuiesc în regiunea Orhei, abonez permanent şi sunt un cititor fidel al ...
Citeşte ( 56 | )
Este un act în defavoarea oraşului Rezina
CUVВNTUL a scris оn nr. 40 din 23 octombrie c. şi nr. 43 din 13 ...
Citeşte ( 144 | )
Un subiect mereu actual pentru basarabeni
Оn muzeul școlar "Vestigii strămoșești" de la LT ”Ştefan cel Mare” din Şoldăneşti există şi ...
Citeşte ( 121 | )
De ce eu abonez CUVÂNTUL
Chiar dacă nu locuiesc оn regiunea Orhei, abonez permanent şi sunt un cititor fidel al ...
Citeşte ( 102 | )
Concediul neplătit ar putea fi dublat Concediul neplătit ar putea fi dublat
Lucrez în sat, nu prea avem comenzi şi aş vrea să-mi iau din cont propriu ...
Citeşte ( 186 | )

Concurs [1]

Chiftele de năut ca în muntele Atos Chiftele de năut ca în muntele Atos
Mănăstirea Hirova, din Nicolăeuca, raionul Orhei, a fost întemeiată ca mănăstire de călugăriţe în anul ...
Citeşte ( 175 | )
Un meniu strict dietetic Un meniu strict dietetic
În Moldova sunt puţine atracţii turistice. Pensiunile noastre rurale ar putea atrage turiştii doar dacă ...
Citeşte ( 304 | )
Oleg Gaşper, unul din cei mai rezultativi lideri de APL în regiune Oleg Gaşper, unul din cei mai rezultativi lideri de APL în regiune
Către redacția săptămânalului Cuvântul Noi, un grup de locuitori ai comunei Ivancea, înaintăm candidatura dlui ...
Citeşte ( 357 | )
Coptură cu mere Coptură cu mere
Vreau să propun pentru concurs o prăjitură care se poate prepara fără mari dificultăţi, este ...
Citeşte ( 388 | )
Rugă pentru tihnă
Mulţumim, Doamne, de ţara Ce ne-ai dat-o spre mândrie. Însă inima ne doare - Ţara noastră-i ...
Citeşte ( 490 | )

CUVÂNTUL 20 de ani [6]

O problemă permanent  primordială O problemă permanent primordială
Eu cred că am ajuns la situaţia când căile de soluţionare a problemelor ce s-au ...
Citeşte ( 62 | )
Nu prea am încredere în  autorităţile noastre, dar mai  sper Nu prea am încredere în autorităţile noastre, dar mai sper
Eu personal nu prea cred că această campanie pentru parcări autorizate şi un oraş amenajat ...
Citeşte ( 95 | )
Şi echipele APL din Şoldăneşti şi Rezina au jucat  pentru cupa CUVÂNTUL-ui Şi echipele APL din Şoldăneşti şi Rezina au jucat pentru cupa CUVÂNTUL-ui
Al doilea meci de fotbal din cadrul turneului pentru cupa săptămвnalului regional CUVВNTUL, dedicat aniversării ...
Citeşte ( 99 | )
Îi înţeleg pe cei care nu au maşini, dar totuşi... Îi înţeleg pe cei care nu au maşini, dar totuşi...
Oraşul e pentru toţi: şi pentru cei cu automobile, şi pentru cei fără. Desigur că ...
Citeşte ( 175 | )
Salut această iniţiativă Salut această iniţiativă
Noi, poliţiştii, îndeosebi cei din Secţia Securitate Publică zilnic ne ciocnim de diverse probleme legate ...
Citeşte ( 120 | )

Economie [1]

Au dublat tariful la apă, ca să dezvolte întreprinderea
Din noiembrie, locuitorii oraşului Şoldăneşti vor plăti dublu pentru apă. Administraţia Regiei „Apă Şoldăneşti” insistă ...
Citeşte ( 190 | )
"Moldagroteh/Farmer": prezenţă mai numeroasă, trofeie mai puţine "Moldagroteh/Farmer": prezenţă mai numeroasă, trofeie mai puţine
Două mari forumuri internaţionale specializate - Expoziţia Internaţională specializată de maşini, echipamente şi tehnologii pentru complexul ...
Citeşte ( 177 | )
Au fost nominalizaţi cei mai buni antreprenori ai anului 2014 Au fost nominalizaţi cei mai buni antreprenori ai anului 2014
La Orhei au fost nominalizaţi laureaţii concursului ”Cel mai bun antreprenor al anului 2014”. De ...
Citeşte ( 291 | )
Secerişul, o campanie bine organizată Secerişul, o campanie bine organizată
După cum am fost informaţi la Direcţia Agricultură şi Alimentaţie Teleneşti, cerealele din prima grupă ...
Citeşte ( 500 | )
De ce mulţi angajatori achită salariul în plic… De ce mulţi angajatori achită salariul în plic…
După adoptarea modificărilor în Codul fiscal prin Legea nr. 71 din 12 martie 2015 pentru ...
Citeşte ( 559 | )

Evenimente [28]

Rezinenii au marcat 75 de ani de la fondarea raionului Rezinenii au marcat 75 de ani de la fondarea raionului
Citiţi în CUVÂNTUL de vineri, 27 noiembrie Unitatea administrativ-teritorială raionul Rezina, alături de alte structuri ...
Citeşte ( 87 | )
Pot numai să-şi bată joc de oameni
În faţa blocului locativ nr.10 din str. M.Eminescu locatarii au amenajat, cu forţele ...
Citeşte ( 101 | )
Milioanele statului, pierdute în cazinouri Milioanele statului, pierdute în cazinouri
„Suntem bolnavi de cap, măi, oameni buni. Lasă să audă cetăţenii în mama dracului, cum ...
Citeşte ( 193 | )
Descendent din Olişcani, va conduce oraşul Nikolaev Descendent din Olişcani, va conduce oraşul Nikolaev
Moldoveanul Alexandru Senchevici a fost ales duminică primar al oraşului Nikolaev din Ucraina pe lista ...
Citeşte ( 175 | )
Limba franceză, îndrăgită de elevii teleneşteni Limba franceză, îndrăgită de elevii teleneşteni
Recent Gimnaziul Pistruieni a găzduit etapa a II-a a Colocviului raional francofon cu genericul ”1000 ...
Citeşte ( 181 | )

In memoriam [1]

Leonid Pistrui, omul şi medicul, a plecat la Domnul Leonid Pistrui, omul şi medicul, a plecat la Domnul
S-a stins din viaţă sâmbătă, 14 noiembrie, cu circa3,5 luni înainte de a împlini ...
Citeşte ( 532 | )
Anton Moraru, savantul care a avut curajul să apere adevărul istoric Anton Moraru, savantul care a avut curajul să apere adevărul istoric
Vestea tristă ne-a dat-o dna Maria Mihalcenco, primara comunei Pistruieni – în urma unui ictus ...
Citeşte ( 183 | )
Mihai Volontir s-a retras din scena vieţii Mihai Volontir s-a retras din scena vieţii
Moldova e în doliu: actorul de teatru şi film, regizorul Mihai Volontir a părăsit scena ...
Citeşte ( 298 | )
Ion Constantin Negură Ion Constantin Negură
Chiar nu demult a fost pe la redacţie: a intrat cu pas energic, ne-a salutat ...
Citeşte ( 634 | )
Omul Nicolai Ianşin a plecat la ceruri Omul Nicolai Ianşin a plecat la ceruri
S-a stins din viaţă Nicolai Ianşin, pedagog eminent, cavaler al mai multor distincţii de stat ...
Citeşte ( 928 | )

Investigaţii [2]

Averea şefilor de la ANRE: case, maşini de lux, terenuri şi firme nedeclarate Averea şefilor de la ANRE: case, maşini de lux, terenuri şi firme nedeclarate
Oficial, majorarea tarifelor la energia electrică оi va afecta și pe cei patru directori ai ...
Citeşte ( 199 | )
Topul problemelor în  Moldova: corupţia,  veniturile mici şi  şomajul Topul problemelor în Moldova: corupţia, veniturile mici şi şomajul
Corupţia este cea mai mare problemă cu care se confruntă țara în prezent, arată noul ...
Citeşte ( 132 | )
8 mln de lei din Fondul Ecologic pentru „manuale” din care n-are cine învăţa 8 mln de lei din Fondul Ecologic pentru „manuale” din care n-are cine învăţa
O jumătate de milion de cărți pentru disciplina opțională „Educația ecologică” au fost editate în ...
Citeşte ( 183 | )
Unii constată nereguli, alţii afirmă că totul e normal
CUVÂNTUL din 27 februarie 2015 a publicat investigaţia “Achiziţii în stil moldovenesc”, în care era ...
Citeşte ( 175 | )
Averea lui Ilan Shor
În autodenunțul lui Ilan Shor, făcut public în presă, apar detalii despre sumele exorbitante pe ...
Citeşte ( 460 | )

Moldova + Cultura [3]

Istoria ca punct de reper pentru crearea  unei zone de afaceri  eco-inovatoare Istoria ca punct de reper pentru crearea unei zone de afaceri eco-inovatoare
La Rezina, un raion deosebit de bogat în monumente de istorie, arheologie, cultură şi arhitectură ...
Citeşte ( 158 | )
Bibliotecile se adaptează şi experimentează Bibliotecile se adaptează şi experimentează
De la o vreme auzim că în epoca tehnologiilor informaţionale şi a Internetului presa scrisă ...
Citeşte ( 312 | )
Istoria ca punct de reper pentru crearea  unei zone de afaceri  eco-inovatoare Istoria ca punct de reper pentru crearea unei zone de afaceri eco-inovatoare
La Rezina, un raion deosebit de bogat în monumente de istorie, arheologie, cultură şi arhitectură ...
Citeşte ( 128 | )
Conacul Andrianov - o piesă istorică pe harta satului Răspopeni Conacul Andrianov - o piesă istorică pe harta satului Răspopeni
Un conac de toată frumusețea, cu o istorie şi arhitectură unicale din satul Răspopeni, raionul ...
Citeşte ( 184 | )
VINĂRIILE DIN MOLDOVA, ÎN CĂUTAREA UNEI NOI IDENTITĂȚI
Anul acesta, Ziua Națională a Vinului nu va mai avea loc în Piața Marii Adunări ...
Citeşte ( 150 | )

Obiectiv European [3]

Apa potabilă din bani  europeni Apa potabilă din bani europeni
Apa potabilă în Republica Moldova este de proastă calitate, iar consecinţele consumului ei afectează grav ...
Citeşte ( 90 | )
Practici europene de mediere aplicate şi în Republica Moldova Practici europene de mediere aplicate şi în Republica Moldova
Practici europene de mediere aplicate şi în Republica Moldova Instanţele judecătoreşti din Republica Moldova sunt ...
Citeşte ( 138 | )
OBIECTIV EUROPEAN Educaţia incluzivă din Republica Moldova, mai aproape de modelul  aplicat în spaţiul comunitar OBIECTIV EUROPEAN Educaţia incluzivă din Republica Moldova, mai aproape de modelul aplicat în spaţiul comunitar
De câţiva ani, educaţia incluzivă în instituţiile de învăţământ din ţară a făcut ca mulţi ...
Citeşte ( 149 | )
Învăţăm de la europeni să ne încălzim cu biomasă Învăţăm de la europeni să ne încălzim cu biomasă
În perioada 2011-2014, din fonduri europene au fost instalate sisteme de încălzire pe bază de ...
Citeşte ( 168 | )
Estonia - ţara care a ştiut ce vrea şi îşi atinge scopurile Estonia - ţara care a ştiut ce vrea şi îşi atinge scopurile
Istorii şi destine aproape similare Istoriile şi destinele republicilor Estonia şi Moldova se aseamănă mult ...
Citeşte ( 180 | )

Politic [1]

Drepturile omului şi justiţia din Moldova,  „ventilate” de aleşii  poporului Drepturile omului şi justiţia din Moldova, „ventilate” de aleşii poporului
La 5 noiembrie, Parlamentul a adoptat în prima lectură modificări la bugetul de stat pentru ...
Citeşte ( 129 | )
Liderii mondiali au căzut la înțelegere: „Noi trebuie să înlăturăm discrepanțele de gen”
Reuniunea istorică sprijină, la cele mai înalte niveluri, angajamentul politic pentru emanciparea femeilor Duminică, 27 ...
Citeşte ( 246 | )
SCRISOARE DESCHISĂ
Parlamentului Republicii Moldova Guvernului Republicii Moldova Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor Consiliului municipal Chişinău Întreprinderii ...
Citeşte ( 286 | )
Şi vânătorii protestează Şi vânătorii protestează
Câteva zeci de vânători din raionul Rezina s-au deplasat miercuri la Chişinău pentru a participa ...
Citeşte ( 273 | )
Maia Sandu: „Interesul actualei Guvernări pentru reforme este foarte mic” Maia Sandu: „Interesul actualei Guvernări pentru reforme este foarte mic”
Ex-ministra Educației, Maia Sandu, creditată acum cu cea mai mare încredere de către cetățeni, este ...
Citeşte ( 316 | )

Politic [1]

Societatea civilă cere  transparenţă în  procesul de formare a  noii coaliţii de  guvernare Societatea civilă cere transparenţă în procesul de formare a noii coaliţii de guvernare
Mai multe organizaţii ale societăţii civile au semnat un apel public prin care solicită transparentizarea ...
Citeşte ( 119 | )

Satul şi oamenii lui [1]

Ion Soltan, cel care a prins rădăcini în ţarina  Pohrebenilor Ion Soltan, cel care a prins rădăcini în ţarina Pohrebenilor
Ion Soltan, managerul SRL „Tehnoinf-Agro” din s. Pohrebeni, raionul Orhei, este un lider consacrat şi ...
Citeşte ( 166 | )
Ţânţăreni, între tradiţie şi modernitate Ţânţăreni, între tradiţie şi modernitate
La Ţânţăreni, raionul Teleneşti, sărbătorile naţionale au fost întregite de încă un eveniment important pentru ...
Citeşte ( 343 | )
Zorile - Sibiul de lângă Orhei Zorile - Sibiul de lângă Orhei
Ion CERNEI ion.cernei@gmail.com Acum 8 ani, la Zorile, raionul Orhei, o comună ...
Citeşte ( 842 | )
Comuna Jora de mijloc, vatră de gospodari
Comuna Jora de Mijloc se deosebeşte de alte localităţi din regiunea Orhei prin numărul mare ...
Citeşte ( 1625 | )
Lăutarii de la Ciulucani Lăutarii de la Ciulucani
Când dl Andrei Cibotaru, primarul de Ciulucani, raionul Teleneşti, mi-a spus că în sat mai ...
Citeşte ( 1059 | )